Grafisk design viktig ingrediens inom onlinespel

Alla bra onlinespel har en bra, om inte perfekt, blandning av fyra olika ingredienser. Det handlar om grafik, ljud, spelidé och spelbarhet. Det går egentligen inte att säga att någon av ingredienserna är viktigare än någon annan. Ett onlinespel med en fantastisk spelidé, men som har en undermålig grafik är inte roligt att spela. På samma sätt är ett visuellt mästerverk bara roligt en kort stund om det inte finns någon substans bakom grafiken. Klart är dock att det krävs en viss grad av kvalitet på den grafiska designen för att ett onlinespel ska bli bra och värt att spela.

Man kan identifiera två huvudroller för grafiken i onlinespel. Det handlar dels om spelkänslan, och dels om spelmekanismerna genom vilka man styr handlingen i spelet.

Grafisk design för spelkänslan

Ett onlinespel som inte är väl designat, eller kanske till och med kan anses vara fult, är inte roligt att spela, oavsett hur förträfflig spelidén är och hur fantastisk storyn bakom spelet är. Ett onlinespel bör ha en vacker grafik, som är ändamålsenlig i relation till spelidén, för att fungera som det är tänkt och därmed attrahera spelarna. Grafiken ska helst vara enhetlig, det vill säga att det finns en grundidé kring färger och former, både i statiska element och i animationer. Sedan beror givetvis själva presentationen av grafiken på vilken typ av spel det är. Ett enklare plattformsspel har ju naturligt en annan sorts grafik än ett shoot 'em-up i 3D-grafik. Klicka här för exempel på spelsajt och få en uppfattning om vad som går att åstadkomma med dagens teknik i spelvärlden online.

Grafisk design för spelmekanismer

Grafisk design handlar inte bara om pixlar på själva spelskärmen där handlingen utspelas. Det handlar lika mycket om utformningen av de reglage och knappar och liknande som spelaren använder för att styra handlingen. För en grafisk designer är givetvis bildspråket i själva spelet viktigast, men det gäller att inte glömma bort att skapa symboler, bilder och texter som gör att spelaren faktiskt kan ta del av spelidén.

Din guide till webbdesign